Време е за Божоле Нуво

Денят На Божоле Нуво


Божоле Нуво Day се отбелязва във Франция през третия четвъртък от Ноември с фойерверки, музика и фестивали. Съгласно френското законодателство, виното се пуска на пазара в 12:01 ч, само седмици след като гроздето за виното е обрано. Традицията е разпространена в цялата страна и дори по-далеч - в световен мащаб, за да се отпразнува първото вино на сезона.

Beaujolais Nouveau е създадено, за да се пие младо. Повечето вина трябва да се консумират до Май месец след неговото пускане. Въпреки това, в отлични реколти (като 2000), виното може да остане хубаво много по-дълго и да се пие до следващата реколта.

Гроздето Gamay, което  се използва за Beaujolais Nouveau е подбрано в провинция Божоле от Франция. Виното всъщност съществува от преди около век като евтина и весела напитка, произведена от местни жители, за да отпразнуват края на сезона на прибиране на реколтата.

Идеята за състезание до Париж, при което се носят първите бутилки от новата реколта привлича много вниманието на медиите. До 1970 г., състезанието се превръща в национално събитие. Състезанието се разпространява в съседните страни в Европа през 1980 г., следвана от Северна Америка, както и през 1990 г., в Азия.

Традиционният лозунг използван в рекламни кампании и рекламни материали - "Le Beaujolais nouveau est arrivé" (Новото Божоле пристигна) е променен през 2005 г. на "It's Beaujolais Nouveau time" (Време е за Божоле Нуво).

Beaujolais Nouveau дължи своята слава на пивкия си характер и лесен процес на винопроизводство, наречен въглеродна мацерация, известен също като ферментация на целия плод. Тази техника запазва свежестта и плодовия вкус на гроздето без да се извлича горчиви танини от ципата.


http://www.beaujolaisnouveauday.com/


Знаете ли, че...

Wine and water

Знаете ли, че хората първоначално са използвали виното с изричната цел за пречистване на вода? Да! 

Смесете 10% до 25% вино с вода и я оставете да преседи в продължение на 30 минути и можете да пиете речна вода.

10 интересни факта за виното, които трябва да знаете!

Friends drinking wine

Виното прави хората щастливи, това не е тайна за никого. Но се оказва, че има няколко интересни факта за тази невероятна напитка, които малко хора знаят. Ето 10 от тях, които ще ви накарат да гледате на чашата си с вино по-различно.


1. Навикът за наздравицата идва от древен Рим, където ползвали това като подход, за да са сигурни, че никой не се опитва да отрови другия (като удрят чашите си една в друга се налагало да пият капки пръснали от чашата на съседа). Тази традиция започва дори по-рано в древна Гърция, където домакинът изпивал първата чаша вино, за да покаже, че в него няма отрова.

2. Така и така споменахме Рим – в древен Рим било забранено на жените да пият вино. Ако съпруг заварел съпругата си да пие вино, му било позволено със закон да я убие.

3. Стара цивилизация, която не харесвала виното е Египет. Кралете забранили виното, тъй като вярвали, че червената напитка е всъщност кръвта на мъже, които са се опитали да победят боговете, но са се провалили. Затова, според египтяните, хората се държали нерационално, когато пиели вино.

4. Харесвате ли вино и екстремни преживявания? Ако отговорът е "ДА" то ако посетите Виетнам, поискайте на сервитьора чаша вино от кобра. Това екстремно питие е оризово вино покрито със змийска кръв, която се източва на място. Ако искате могат да добавят и сърцето на змията към сместа.

5. По време на сухия режим в САЩ производителите на гроздов сок се възползвали от големият алкохолен глад на американците и слагали огромен стикер на продуктите си с текст: „Моля, не дръжте сока в бъчва за 20 дена след като го смесите с вода, тъй като ще се превърне във вино.“

6. Световният шампион по разпознаване на вино само по аромата е отличен през 2003та година. Ричард Жухлин от Швеция разпознал 43 от 50 вина. За сравнение, заемащият второ място, разпознал само 4 от тях.

7. Въпреки че изкушението е голямо, опитайте се да не държите виното си в кухнята. Топлината там е прекалено много и може да го увреди. Хладилникът също не е място за вино, тъй като е прекалено студено. Намерет тъмен хладен килер някъде в жилището и го съхранявайте там.

8. Ако имате колекция бутилки не ги дръжте изправени – така коркът ще се изсуши, ще се свие и виното ще се оксидира. Винаги дръжте бутилките легнали, освен ако не са със силиконови тапи.

9. Изследвано проведено в Австралия открива, че жените, които пият по 2 чаши вино на ден се наслаждават на секса повече от жените, които изобщо не пият.

10. Хората, които имат страх от виното се наричат – Енофобици и НАИСТИНА съществуват. Може да звучи смешно, но тази фобия им причинява страдание, точно както всички други фобии, особено ако ходят често на ресторант.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Източник http://interestingthings.info

Вината в Италия по региони

Italy wine map

Винени региони в Нова Зеландия

Map of wine regions in New Zealand